VWAT Family Services

'Empowering our Community'

News&Events

HCT BINH THAN - HPN- DSC08031

Hội Chợ Tết Toronto do Hội Người Việt và các hội đoàn tổ chức ngày thứ bảy 16 tháng 1, 2016 vừa qua đã thành công tốt đẹp. Đã mấy ngày rồi nhưng lòng tôi vẫn còn xôn xao tiếng nhạc, tiếng cười đùa và dư âm của ngày hội lớn vẫn còn vang vọng. Tôi ngồi xem lại hình ảnh và các đoạn phim hội chợ do bạn bè gởi tới mà mỉm cười, chèn ơi, mình ở hội trường gần hai ngày mà đã bỏ qua nhiều điều hay quá!

Chúng tôi dành phần lớn thời gian ở khu vực làng Việt Nam, nên xin kể về Làng Việt Nam trước.

CHIEU ANH QUAN - HOM TRUOC - DSC07652Từ sáng thứ Sáu một số anh em đã tới hội trường để chuẩn bị dàn dựng gian hàng, sân khấu, tổng dợt văn nghệ…. Cái cổng Làng trang trí thật đẹp với những cánh hoa mai to và những chiếc đèn chùm đặc biệt đầy sáng kiến. Gian hàng bong bóng thật rực rỡ nổi bật tượng chú khỉ vừa to vừa dễ thương vì năm nay là năm Bính Thân mà. LANG VN - HOM TRUOC - DSC07764Kế đó là một Thánh Thất Cao Đài thu nhỏ thật cao, thật đẹp. THANH THAT CAO ĐAI-XX- DSC07827Rồi tới gian hàng dạy làm bánh chưng bánh tét của Hội Người Việt Kitchener-Waterloo-Guelph-Cambridge. DSC07959Ở một góc là gian hàng Thả Thơ với quán Thơ rất thơ mộng có giàn khổ qua, giàn bầu và lá cờ Vàng ba sọc đỏ làm bằng hoa hồng giấy rất lớn. Đây là thú vui tao nhã ngày Tết để ôn lại chữ nghĩa và cũng để thử may mắn trong năm mới. CỔNG TAM QUAN - HBT- DSC08076Hội Phụ Nữ Việt Nam Toronto/VWAT Family Services năm nay có đền thờ Hai Bà Trưng thiết kế rất công phu với cổng tam quan, nhiều người đã tới chụp hình và bái lạy bàn thờ để nhớ ơn tổ tiên. LANG DUONG LAO - DSC07888Kế bên là Làng Dưỡng Lão tuổi Hạc với cầu khỉ, giếng nước và hình ảnh về việc xây dựng nhà cho các vị cao niên trong cộng đồng. Sát bên là Hội Thân Hữu Quảng Ngãi với 2 cây lộc thật lớn, đặc biệt có trưng bày khuôn làm bánh nổ, nếu bạn không ghé ăn thử bánh nổ đặc sản của Quảng Ngãi thì bạn bị thiếu mất một chút vị ngọt của hội chợ rồi đó! Bạn có ghé qua thăm gian hàng những viên kẹo caramel màu cam nhìn như trái quít chưa? Ôi chao là đẹp và đặc biệt với những trái cây cắt tỉa công phu tỉ mỉ.

Ngay giữa làng là khuôn viên của RC Tank Club với nhiều chiếc xe tăng chạy bằng remote control rất là “hi-tech”, thu hút nhiều thiếu niên trẻ.HOA HAO -DSC07831Giáo hội Phật Giáo Hòa Hảo cũng thiết kế bàn thờ Đức Huỳnh Giáo Chủ rất trang trọng. Đặc biệt chùa Pháp Vân năm nay làm một căn nhà lá hết sức công phu gọi là Chiêu Anh Quán, nghe nói phải đem từ Việt Nam qua rất tốn kém, quán có trò chơi lô tô, quay vé số 12 con giáp, các em Phật Tử thiện nguyện viên hăng hái làm việc thật dễ thương. Cũng không quên kể tới năm nay nhóm nhiếp ảnh gia đã có chưng bày các hình chụp rất độc đáo, ý nghĩa và cũng có gian hàng của đài truyền hình SBTN để mọi người có thể tới chụp hình lưu niệm.

CHAO MUNG BINH THAN - DSC07828Bên kia cổng làng có tấm bảng Chúc Mừng Năm Mới thật to, bàn tiếp tân đón chào mọi người với các hình ảnh thắng cảnh của Việt Nam, rồi tới các gian hàng thương mại, từ thiện, các hội đoàn …. gian hàng nào cũng trang trí thật đẹp trăm hoa đua nở. BAN TIEP TAN HCT-X- DSC08102Phía sau sân khấu là phòng tiếp tân rực rỡ rừng mai rừng đào, lại có các món ăn đậm đà tình quê hương để tiếp đón các quan khách đặc biệt. Bên cạnh là gian hàng trò chơi của trường Việt Ngữ Applewood Heighs Missisauga để các em câu cá, ném phi tiêu, em nào “boring” có thể tha hồ chạy nhảy ở các nhà đồ chơi thổi bằng hơi rất lớn.

Ở sân khấu chính chương trình văn nghệ đặc sắc luôn được liên tục theo chủ đề gồm 3 phần, trước hết là Quê Hương Tuổi Thơ Tôi với múa Lân, các tiết mục của các hội đoàn & giới trẻ tài năng trong cộng đồng. Phần # 2 theo chủ đề Nước Non Ngàn Dặm Ra Đi và phần 3 là Đêm Nhớ Về Saigon. MC Việt Thảo, ca sỹ Như Quỳnh, Kỳ Phương Uyên, chương trình Fashion Show đã làm mọi nguời hết sức hào hứng, thích thú.
Năm nay đại diện chính phủ Canada cũng có rất nhiều vị tham dự, BA THI TRUONG BONNIE CROMBIE- X - DSC08231đặc biệt thị trưởng Toronto và Mississauga đã tham dự hội chợ Tết Việt Nam lần đầu tiên, về phía tôn giáo có Đức Giám Mục Vincent Nguyễn Mạnh Hiếu, Hòa Thượng Thích Tâm Hòa và nhiều đại diện tôn giáo khác.

Phần video các sinh hoạt cộng đồng năm 2015 do SBTN và VoMedia thực hiện cũng rất công phu, mọi người có thể ôn lại các hoạt động, tổ chức trong năm cũ mà hướng về một năm mới với nhiều sinh hoạt, đóng góp hữu ích cho cộng đồng hơn.

 

Riêng tôi thì thích nhất phần diễn hành của các hội đoàn.

 

Gần 30 nhóm lần đầu tiên được chính thức giới thiệu, diễn hành trước khán đài tại hội chợ. Ai nấy nô nức tươi cười, thấy mình quan trọng hơn và được khuyến khích hơn để năm mới làm việc nhiều hơn cho hội đoàn của mình. Các bảng tên đường cũng được gắn ở khắp nơi, nào là đường Hai Bà Trưng, đường Saigon, đường Lê Lợi…. tôi đi dạo giữa các gian hàng mà có cảm tưởng mình đang ở quê nhà, nhất là khi chụp hình trước tấm phông vẽ chợ Bến Thành thật to do hoạ sĩ Nguyễn Văn Phước minh họa rất tài tình.
CHO BEN THANH - XX- DSC07608

QUÊ HƯƠNG TUỔI THƠ TÔI -Tiếng hát Ty Ty

Nam thanh nữ tú dập dìu, các em bé mặc quốc phục chạy chơi làm không gian vui như Tết!
Bên gian hàng thực phẩm thì ôi chao là sầm uất, đủ món đủ loại lại có nhạc sống để thưởng thức khi ăn, ai muốn lên hát biểu diễn tài năng thì cứ tự nhiên, mình vui mà người nghe cũng vui.

Nhiều người đã nhận xét năm nay hội chợ có nhiều nét văn hóa đặc thù quê hương, nâng cao sức mạnh cộng đồng và là ngày hội Xuân nhiều ý nghĩa nhất. TET BINH THAN - DSC08013Nghe nói số người tham dự lên tới gần 7000 người, dù tính ra số ca sĩ Mỹ ít hơn các năm trước. Cái khó bó cái khôn, được biết Ban tổ chức đã rất khó khăn để tính toán, lo lắng từng chút một cho bớt bị lỗ lả. Tinh thần phục vụ của tất cả thì khỏi cần nói ai cũng thấy.

Riêng gia đình tôi được tham dự một Hội Chợ vui và cảm động, mừng cho cộng đồng, trân trọng sự cố gắng & đoàn kết của tất cả để hương vị Xuân được một lần nữa về trên mảnh đất lạnh lẽo Toronto này.
Dạo bước trong hội chợ, tôi bỗng bồi hồi nghĩ tới đất nước và người dân còn đang phải sống trong chế độ độc tài Cộng Sản, tự nhiên tôi nhớ tới câu thơ của Trần Dần: “Tôi bước đi không thấy phố không thấy nhà, Chỉ thấy mưa sa trên màu cờ đỏ”, tạ ơn Chúa, tạ ơn đời cho tôi may mắn được một ngày hội chợ với đầy hình ảnh của phố xá, hàng quán quê hương dưới rừng cờ Vàng thân yêu trang trí khắp nơi. “Xuân đã về, xuân vẫn huy hoàng”….

 

Nguyễn Ngọc Duy Hân

Hình ảnh & Video: Đàm Trung Phán, Roger Trung Trương, Vo Media, SBTN

 

Dưới đây là một số Youtubes về Hội Chợ Tết Bính Thân 2016 tại Toronto:

 Lễ chào cờ Canada và Việt Nam Cộng Hòa

Diễn văn của TNS Ngô Thanh Hải

Diễn văn của bà Bonnie Crombie, Thị Trưởng Thành Phố Mississauga

Diễn văn của ông Nguyễn Văn Phát. Chủ Tịch Hội Người Việt, thành phố Toronto

 

 

 

DSC08035

 

VIETNAMESE CANADIANS CELEBRATING THEIR LUNAR NEW YEAR “TET” FESTIVAL –  CỘNG ĐỒNG NGƯỜI VIỆT VÙNG ĐẠI ĐÔ THỊ TORONTO MỪNG ĐÓN XUÂN BÍNH THÂN :

https://plus.google.com/photos/110033572606660377857/albums/6240944529803474961

With great anticipation, the Vietnamese-Canadian Community will be celebrating our

31st Annual Toronto Lunar New Year TET Festival.

Saturday, Jan. 16th, 2016 

Festival hours: 10 AM to 8 PM – Official Opening Ceremony: 2 PM – 4 PM 

The International Centre, Hall 2 and 3 

6900 Airport Road, (just South of Derry Road) Mississauga, ON L4V 1E8 

 

For over thirty years of providing settlement and integration services, the Vietnamese Association, Toronto (VAT), a Canadian non-profit charitable organization, has rallied the community and organized the TET Annual Festivals, focusing on the cultural allure and talents of the Vietnamese-Canadian community, entertaining well over 10,000 visitors this past 2015 Festival and collectively over 100,000 attendees and special guests, from then Prime Minister Stephen Harper in 2013 and February 2015, and the Honorable Justin Trudeau and the Honorable Kathleen Wynne in 2014 to other prominent Federal-Provincial-Municipal politicians as well as dignitaries and leaders of local communities.

 

This Saturday January 16th, 2016 the TET Festival will be attended by the Honorable John McCallum, Minister of Immigration, Refugees and Citizenship Canada, Honorable Senator Thanh Hai Ngo, and Members of both the Canadian Federal Parliament and the Ontario Provincial Parliament, as well as the esteemed Mayor John Tory and Councilors of Toronto. 

 

Being one of the largest Vietnamese-Canadian TET events in North America years after years, we strive to present the best live cultural entertainment as well as delicious Vietnamese cuisine and sometimes relevant heart-wrenching social issues. This current January 2016 TET Festival boasts a dynamic program, displaying the cultural array and strength of a matured community, bedazzling in effervescent melody and striking costumes in mesmerizing dances amidst exotic South-East Asian themed locale, dreaming in the avant-garde trendy world of Fashionista Alan Ta of “Just Ta Designs” and lusciously delectable treats from Chef Donald Duong of “Dessert Trends & Bistro”.

 

The Tet Festival 2016 is also an opportunity for the Vietnamese Canadians to address social issues and community initiatives such as donating to the Syrian refugee fund or participating in swab test conducted by Canadian Blood Services /OneMatch.ca to register for future stem cell and bone marrow donation, in order to save unfortunate patients such as currently an innocent ten-year old boy who is courageously fighting against time and life-threatening blood disorder.

The Vietnamese-Canadian community has steadily matured over the past 40 years, actively and productively contributed to the rich Canadian multicultural facade of Toronto in particular, also across Ontario and Canada at large. We would like to thank Canada and our extended Canadian families who had opened their hearts and greeted us with open arms in our darkest “boat people” days after the fall of Saigon some 40 years ago. In the spirit of Canadian multiculturalism, we would like to continue sharing with our Canadian brothers and sisters our history, culture and traditions to better understand each other and thus to forge forward a Canadian future with renewed vitality.

We would like to convey our wishes for Health, Joy, Love, Peace, and every success for a promising 2016 and New Lunar Year, and also to express our most sincere gratitude for the generous support our Canadian Brothers and Sisters have continued to warmly extend to our communities.

On behalf of the Vietnamese-Canadian families and friends,

Much Appreciated,

 

Kien T. Le, MD

External VP

Vietnamese Association, Toronto 
A Non-Profit and Charitable Organization

Serving community since 1972

Charitable Registration # 11926 7540 RR001

Website: www.vatoronto.ca

 

HEAD OFFICE 1364 Dundas Street West – Toronto, ON M6J 1Y2 – Tel: 416-536-3611 / Fax: 416-536-8364

BRANCH OFFICE 3585 Keele Street, Unit 13 – North York, ON M3J 3H5 – Tel: 416-636-8887 / Fax: 416-636-8178

HPN- DANCING GROUP -DSC06874

The Canadian Multicultural Council, or CMC, is an organization consisting of more than 20 Asian Canadian Associations that promote Asian heritage and culture.

hpn-Reps- DSC06852

Every year CMC organizes a Gala night to honor distinguished Asian Canadians nominated by their community members in May. The annual Food and Cultural Show Festival takes place in late November or early December to showcase a great variety of Asian Cultures and Heritages.

Asian Community members from across GTA gather at the festival with special dishes, folk songs, music and dances and for all attendants to enjoy.

https://plus.google.com/photos/110033572606660377857/albums/6230564765447408353

The Vietnamese community as represented by the Vietnamese Association, Toronto –VAT- has been a member of CMC and regularly participates in the CMC annual activities. This year, for the first time, the Vietnamese Women Association of Toronto (VWAT) with the new Board of Directors joined VAT in the CMC Food and Cultural Festival on Dec.5th, 2015 to showcase our Vietnamese Traditional Cuisine and Dances.

The Vietnamese food this year has been irresistible with 5 distinguished dishes. As a result, they were the favourite food enjoyed by most people at the festival. For this reason the Vietnamese food was run out sooner than expected as compared to other participants’ foods.

https://www.youtube.com/watch?v=9HAKdbCJcr4

The traditional Vietnamese Dance captured the attention and admiration of the Asian Communities with elegant dances in beautiful traditional fashions from both Southern and Northern costumes of Viet Nam. At this year Food and Cultural Festival, the Vietnamese community won the First Prize in the Dance/Fashion Show category.

HPN-NTH-ctg -DSC06795

The evening was also attended by the Police force and politicians from various levels of governments: councilors, members of the Canadian Federal Parliament and Provincial Parliament as well as senators representing the Chinese, Philippine and Vietnamese communities.

Overall, the gala was a big success: the food was exquisite, the music was wonderful and the traditional dances were really eye-opener for many people in attendance. Good time was had by all. Many attendees have promised to come back again next year.

VWAT Family Services © 2015